petua kali ni nak cite pasal sambal tumis....haa....tentu ramai antara kita kalau masak sambal tumis mesti letak belacan atau udang pepai atau kalau nak bagi lemak letak serbuk perasa. tapi akak tak letak sume tu sebab udang ramai yg alah kat umah. so masa kisar cili tu tambahkan ikan bilis ngan bawang putih sekali. kisar sekali. ikan bilis dan bawang yg hiris tu tetap ada. kalau nak sedap lagi tambahkan santan pekat.
so, kalau tak guna serbuk perasa atau belacan pun sambal kita tetap lemak sedap........cuba la ye....
di dapur ckretresepi, akak ajar memasak tak guna bahan perasa tapi hasil masakan tetap enak dan menyihatkan untuk keluarga.....
Followers
Tuesday, March 30, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
related post
loading..
Labels
- AYAM (3)
- BENGKEL (2)
- daging (4)
- gulai (1)
- ikan (5)
- info (1)
- JAMU MATA (1)
- kambing (1)
- KEK (2)
- KELAS (47)
- kelas masakan (3)
- kuih-muih (2)
- kursus coklat (2)
- lauk baryani (1)
- LAUK HARIAN (12)
- makanan laut (2)
- mee (3)
- minum petang (3)
- nasi (6)
- nasi ayam segera (1)
- nasi lemak (1)
- pelbagai (2)
- pengumuman (3)
- petua nyaie (6)
- RESEPI (2)
- roti (1)
- sambal (2)
- sarapan (1)
- sate (1)
- telur (1)
- udang (1)
No comments:
Post a Comment