Siakap cili benggala ni akak masak semlm masa mertua singgah. mak sempat masak sup tulang tapi tak dapat nak snap sebab dah dimakan masa panas2......
capcai jawa ni resepi asal dah di ubah jadi gini...sbb org jawa suka goreng sayur kering2.....
yg ni plak org jawa panggil 'jangannan' maknanya sayur2. sebenonye rojak simple ngan kuah kacang je.....
dah lama pak aji tu suruh masak lauk hati...kelmarin baru sempat masak....antara bebanyak post kat atas akak bagi resepi tumis hati tu ye....
hati lembu 1kg, potong dan cuci, gaul kunyit dan garam pastu goreng stgh masak kat kuali dulu.
bawang besar 1 biji
bawang putih 2 biji
1/2 inci halia
bahan kat atas ni kisar je....
cili kisar nak pedas letak lebih
1 sudu rempah kari
1 sudu rempah kurma
sedikit kicap
cara2
tumis bahan kisar hingga naik bau, masukan rempah2, dah naik minyak, masukan hati tadi, kicap dan tambah gula,garam secukupnye....
slmt mencuba.....
Followers
Wednesday, April 7, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
related post
loading..
Labels
- AYAM (3)
- BENGKEL (2)
- daging (4)
- gulai (1)
- ikan (5)
- info (1)
- JAMU MATA (1)
- kambing (1)
- KEK (2)
- KELAS (47)
- kelas masakan (3)
- kuih-muih (2)
- kursus coklat (2)
- lauk baryani (1)
- LAUK HARIAN (12)
- makanan laut (2)
- mee (3)
- minum petang (3)
- nasi (6)
- nasi ayam segera (1)
- nasi lemak (1)
- pelbagai (2)
- pengumuman (3)
- petua nyaie (6)
- RESEPI (2)
- roti (1)
- sambal (2)
- sarapan (1)
- sate (1)
- telur (1)
- udang (1)
No comments:
Post a Comment