SANTAPAN DI RAMADHAN AL-MUBARAK
TUAN PUNYA: OLIEZ ACADEMY
MY
SWEET HOME AT TMN SRI PULAI PERDANA, SKUDAI, JOHOR
TEL
: 019 7550154
Ini adalah jadual menu
masakan untuk sahur dan berbuka puasa. Pilihan menu adalah berdasarkan
kesesuaian antara menu sahur dan berbuka. Sesuai untuk seisi keluarga. Resepi
adalah mengikut citarasa dan idea sendiri. Risalah ini adalah untuk panduan
memilih menu sahaja.
Resepi boleh di rujuk di http://ckretresepi.blogspot.com
Atau sms ke 019 7550154
Pengenalan.
Tercetusnya idea untuk
mengarang titipan ini atas permintaan rakan-rakan yang selalu
merungut kehabisan idea untuk
menyediakan hidangan semasa bulan Ramadhan. Mudah-mudahan dengan bantuan buku
mini ini dapat memudahkan lagi para ibu untuk
menyediakan hidangan yang
mudah dan lazat untuk santapan keluarga tersayang. Menu-menu yang di cadangkan
boleh juga untuk panduan membeli juadah berbuka dengan perancangan yang betul
untuk mengelakkan pembaziran pada bulan ramadhan yang mulia.
MENU BERMULA DARI 1
RAMADHAN HINGGA 28 RAMADHAN
1 ramadhan
|
|
Sahur:
Nasi putih
Sayur lemak kobis + tahu
Ayam sambal
Telur dadar
|
Berbuka:
Nasi ayam
Kuih seri muka/karipap
Jus oren/air panas
|
2 ramadhan
|
|
Sahur:
Nasi putih
Ikan goreng taucu pedas
Bayam masak lemak
Sambal belacan
|
Berbuka:
Mee goreng basah
Kuih kasui/puding
Milo ais /air panas
|
3 ramadhan
|
|
Sahur:
Nasi putih
Asam pedas ikan/ayam
Ulam timun/salad
Sotong goreng tepung
|
Berbuka:
Roti kebab daging/ayam
Bubur pulut hitam/Puding
Jus apple
TO BE CONTINUE..
|
hemmm jadi keroncongan kih perutku...cukuruyuuuk melihat resep masakan pada bulan puasa ;)
ReplyDeleteKERANG KRISPI (Irlandia) # FILETTI DI PAGELLO CON SALSA BELLAGINA (Italia) # GREEN TEA BLASTER (Australia) # TUMIS UDANG TIGA RASA (China) # AYAM KECAP ALA SINGAPURA # BAKSO SAPI, BAKSO AYAM, BAKSO IKAN PANIR (Jepang) # CHICKEN BLACK PAPER (China) # GUANGZHOU CUISINE ALA PEKING (China) # SAPI KUAH BUMBU MONGOL # IGA BAKAR (Mongolia) # DAGING SAPI PEKING # SIOMAY (ChinA) # FUNG CHAW (HONGKONG) # MIE HONGKONG # SUP DAGING IKAN DENGAN APEL (Tokyo) # KARHAI CHICKEN (India) # VEGETABLE BIRYANI (Bombay) # LAKSAN UDANG (Jepang) # TAHU ISI GORENG SAUS PEDAS (Malaysia) # TOSA TOFU (Jepang) # PANGSIT GORENG (China) # DAGING SAPI LADA HITAM (Kamboja) # KAMBING MASAK TOMAT (Turki) # FILLET TURKEY PARMAGIANA