Followers

Tuesday, March 30, 2010

PETUA NYAIE

petua kali ni nak cite pasal sambal tumis....haa....tentu ramai antara kita kalau masak sambal tumis mesti letak belacan atau udang pepai atau kalau nak bagi lemak letak serbuk perasa. tapi akak tak letak sume tu sebab udang ramai yg alah kat umah. so masa kisar cili tu tambahkan ikan bilis ngan bawang putih sekali. kisar sekali. ikan bilis dan bawang yg hiris tu tetap ada. kalau nak sedap lagi tambahkan santan pekat.
so, kalau tak guna serbuk perasa atau belacan pun sambal kita tetap lemak sedap........cuba la ye....
di dapur ckretresepi, akak ajar memasak tak guna bahan perasa tapi hasil masakan tetap enak dan menyihatkan untuk keluarga.....

ROTI JALA

lapar....ni la hasil minum ptg kali ni...roti jala ni kalau dah siap, nak di inti atau di buatkan kuah kari pun bole...kuahnye tak kira kari apa, mesti sedap punye. kat umah akak kalau emergensi punye kari, kari sardin le yg paling cepat...jom makan....

related post

Labels