Followers

Friday, April 16, 2010

jamu adik....

smlm masak laksa johor...kena plak sambal belacan asli.....pergh.....ni yg sedang dimakan....
ni gambar sblm di ngap........
ada masa buat ciskek lagi sbb nak bagi acik dan adik merasa.......semlm aniversary adik yg pertama. hanya ciskek 2 potong yg sempat k.long berikan....happy aniversary dik....moga termakbul hasrat adik n B.......
acik n family tgh makan laksa johor...sampai tak sedar kena snap.....
ni laksa yg lum tuang kuah....bagi yg nak tau resepi atau nak belajar buat laksa johor untuk keluarga atau berjualan....dtg belajar kat dapur ckretresepi.....

SARAPAN

dah lama tak makan pulut panggang. tetiba ter rajin nak wat tapi tak sempat nak panggang aslam dah ceduk masuk pinggan...hai......

serunding
kelapa parut 1 biji
ikan bilis segenggam
bawang putih 2 biji
bawang merah 1 biji
cili kisar 2 sudu
sikit rempah kari (kalau suka)
gula merah, air asam jawa, garam
nak tambah ketubar jintan bole, taknak pun bole....
kisar sume bahan kecuali gula merah(nak pakai gula biasa pun bole, pakai gula merah bior nampak seri kat wane serunding) dan tumis sampai garing...pastu masuk kelapa parut, tambah garam, gula, asam jawa. goreng ala2 kering (jgn kering sgt sbb nak mkn ngan pulut).......senangkan...


cendawan goreng ni plak kegemaran aiman. satu pinggan dihadapnye sume. mak punye cendawan goreng rangup kata dia....

tepung goreng cendawan
1/2cawan tepung beras
1/2cawan tepung gandum
suku cawan tepung jagung
1 biji telor
garam secukup rasa
bancuh dengan air tapi jgn terlalu cair.
cendawan yg dah cuci dan perah( bior kering kalau tak tak garing)...cuba la...

related post

Labels