Followers

Wednesday, April 14, 2010

SAMBAL KERING

sambalnye dah ada...mana plak ubi godoq nye....haaa.....ni la sambal kering. selalu org jawa makan dengan ubi rebus selain sambal tumis atau sambal belacan....nak cuba buat boleee......

ikan bilis dikopek nak banyak ke sikit ke...ikut le...
cili api pun ikut le...nak pedas banyak2....
letak le sebiji bawang merah kecik dan bawang putih. kalau tak letak pun leh gek....sedap gek.
rasa la cili tu power.
garam, gula secukupnye...

kat sini ada dua pilihan. kalau nak ikan bilis tu garing, goreng dulu pastu ketepikan. kalau nak ikan bilis tu lembut tumis sekali ngan cili dan bawang. dah naik bau tambah garam n gula. biasanye ada org tambah perasa tapi akak tak guna sbb ada kandungan MSG...
MSG ni sangat bahaya untuk hati kita sbb kalau hati dah bermasalah....tau le apa akibatnye...
memasak le dengan menggunakan bahan yg menyihatkan untuk keluarga kita...

related post

Labels