Followers

Sunday, April 10, 2011

bulan buzy..


salam enak,

dah settle bengkel "AWI 2"..alhamdulillah lancar. pasni tumpu pada projek booth kat ikim FM
di johor land, bandar dato' on. pada 22-24 april ni. harap lebih lagi sambutan pada kelas masak, bengkel dan produk akak. tapi untuk tak mengecewakan korang kat sini akak sertakan resepi donat gebu untuk yang nak buat makan sendiri atau nak jual sbb donat ni tahan lembut sampai esok..insyallah..

1 kg tepung gandum
1 paket serbuk mauripan (bancuh sikit air sejuk)
1 sudu teh baking powder
1 biji telor
3-4 sudu margerin
2 sudu minyak masak
3 biji kentang yg dah direbus dan dileyek
air suam panas secukupnya yg dah dibancuh dengan
3 sudu gula dan 1 sudu garam atau ikut secukup rasa..

mula2 gaul dulu margerin, minyak, kentang, baking powder sampai sebati. pastu masuk telor dan mauripan.
gaul lagi sampai sebati. last baru uli pakai air suam panas hingga adunan bole di canai. biarkan naik dulu. bila dah naik baru canai ikut bentuk yg kita suka..biarkan seketika dan goreng dengan api sederhana..

selamat mencuba..

related post

Labels