Followers

Wednesday, April 21, 2010

makan biasa2....

ni acar pelam muda. selalu org buat acar timun tapi akak suka acar pelam ni sbb rasa masam yg menyegarkan. makan dengan nasi panas dan lauk2 yg berlemak taklah muak sangat......
masak lemak ikan susu. ikan susu lagi.......sbb ikan ni daging dia lembut dan lemak...tak caye cuba la beli........cuma dia ada tulang sikit tapi tak la mcm ikan parang......
ada terung 2 biji tak tau nak masak apa....tumiskan ikan bilis n bawang letak rempah kari sikit dah jadi pajeri. kalau org jawa suka manis sikit tapi jgn la manis sgt.....jemput......

masak di rumah mak mertua....

asam pedas ikan duri ni memang kesukaan akak. kebetulan balik umah mak mertua ada ikan tu plak. jadi la. cuma ikan duri ni nak kena pandai masaknye. kalau tak bau hanyir. ada cara mcmana nak buang hanyir tu...kat kelas masakan dapur ckretresepi akak akan ajar nak buang hanyir ikan duri.....







asam pedas lawan dengan urap pegaga. makan dengan nasi panas2....jemput.....

urap pegaga

pegaga yg dah siap siang dan potong halus.
ikan bilis
cili merah/cili api
bawang merah
bawang putih
kelapa parut

kisar ikan bilis, bawang merah dan putih, cili. tumis dengan sedikit minyak dlm kuali. tambah garam, gula dan sedikit air limau. last masukan kelapa parut. masak hingga panas betul agar tak mudah basi. slmt mencuba....

lasagna....

Aslam paling suka makanan yg ada add cheese....mintak tambah lagi tu.....
lasagna daging....
resepi asal takleh telan sebab sume tekak jawa so intinye diubah suai sikit ikut tekak jawa tapi masih mengekalkan rasa cheese tu.....jemput....

related post

Labels