KONGSI RESEPI

OLIEZ ACADEMY TELAH DITUBUHKAN PADA AKHIR TAHUN 2010. BERMULA DENGAN MEMBUAT KELAS2 PERSONAL, KEMUDIAN TELAH MENJADI PENGANJUR UNTUK KELAS2 CHEF AMER DAN CHEF USTAZAH DI BAHAGIAN SELATAN. OLIEZ ACADEMY JUGA MENJALANKAN KELAS2 DARI PAKAR2 KEK DAN MASAKAN YG LAIN. BEROPERASI DI ALAMAT NO 60, JLN PULAI PERDANA 11/1, TMN SRI PULAI PERDANA, SKUDAI, JOHOR BAHRU, JOHOR. NO TEL 019 7550154 / WHATSAPP 010 5267793

16 April 2010

SARAPAN & MINUM PETANG

dah lama tak makan pulut panggang. tetiba ter rajin nak wat tapi tak sempat nak panggang aslam dah ceduk masuk pinggan...hai......

serunding
kelapa parut 1 biji
ikan bilis segenggam
bawang putih 2 biji
bawang merah 1 biji
cili kisar 2 sudu
sikit rempah kari (kalau suka)
gula merah, air asam jawa, garam
nak tambah ketubar jintan bole, taknak pun bole....
kisar sume bahan kecuali gula merah(nak pakai gula biasa pun bole, pakai gula merah bior nampak seri kat wane serunding) dan tumis sampai garing...pastu masuk kelapa parut, tambah garam, gula, asam jawa. goreng ala2 kering (jgn kering sgt sbb nak mkn ngan pulut).......senangkan...


cendawan goreng ni plak kegemaran aiman. satu pinggan dihadapnye sume. mak punye cendawan goreng rangup kata dia....

tepung goreng cendawan
1/2cawan tepung beras
1/2cawan tepung gandum
suku cawan tepung jagung
1 biji telor
garam secukup rasa
bancuh dengan air tapi jgn terlalu cair.
cendawan yg dah cuci dan perah( bior kering kalau tak tak garing)...cuba la...

No comments:

Post a Comment