Followers

Wednesday, April 14, 2010

SAMBAL KERING

sambalnye dah ada...mana plak ubi godoq nye....haaa.....ni la sambal kering. selalu org jawa makan dengan ubi rebus selain sambal tumis atau sambal belacan....nak cuba buat boleee......

ikan bilis dikopek nak banyak ke sikit ke...ikut le...
cili api pun ikut le...nak pedas banyak2....
letak le sebiji bawang merah kecik dan bawang putih. kalau tak letak pun leh gek....sedap gek.
rasa la cili tu power.
garam, gula secukupnye...

kat sini ada dua pilihan. kalau nak ikan bilis tu garing, goreng dulu pastu ketepikan. kalau nak ikan bilis tu lembut tumis sekali ngan cili dan bawang. dah naik bau tambah garam n gula. biasanye ada org tambah perasa tapi akak tak guna sbb ada kandungan MSG...
MSG ni sangat bahaya untuk hati kita sbb kalau hati dah bermasalah....tau le apa akibatnye...
memasak le dengan menggunakan bahan yg menyihatkan untuk keluarga kita...

Monday, April 12, 2010

SIMPLE TAPI ENAK

selalu kalau nak makan tomyam biasanye akak buat sendiri. tak pakai pun tomyam paste yg kat kedai tu sbb ada add MSG. cuma warna dia jernih sikit tapi kalau nak nampak merah tmbah je cili kisar.

tomyam "segger"
ayam dah cincang kecil2 1 mangkuk
udang 1 mangkuk
sayur2 ikut suka
1 biji bawang besar mayang
3 ulas bawang putih diketuk je
halia 1 inci ketuk
2 batang serai ketuk gek
garam, gula dan asam keping secukupnye
nak pedas lagi masukkan cili api lee....

mula2 rebus ayam dengan air biasa je...tak yah letak garam dulu cuma letak serai, halia, bawang putih . bila ayam dah empuk masukkan asam keping, bawang besar, sayur2, udang, garam dan sedikit gula. jgn lama sgt nanti sayur terlalu lembut.....
roti slice bawang putih. mentega + serbuk bawang putih pastu sapu kat roti n bakar......
cream sup ayam

1 mangkuk isi ayam direbus dengan 2 biji bawang putih, lada hitam kisar. setelah ayam masak, kisar semua bahan tadi dan masak dengan api sederhana. tambahkan bancuhan tepung gandum, brokoli(sayur apa2 pun bole, ikut selera sendiri) susu sejat atau whipping krim, garam. masak smpai mendidih dan dah siap...leh makan. kalau nak 'hot' tambah lada hitam...kalau nak pekat lebihkan tepung....gitu le.....jemput.....

Sunday, April 11, 2010

UDANG GOLEK

smlm sibuk kehulu ke hilir sampai tak sempat cairkan ikan atau ayam dlm peti ais. yg paling senang cair udang. jadilah lauk udang golek2......enak dimakan bersama nasi panas2.....jemput...

udang 1/2kg digoreng dulu dalam minyak panas
cili kisar 1 senduk
bawang besar 1 biji mayang
bawang putih 2 biji cincang halus
garam n gula secukupnya

goreng bawang2 hingga sedikit garing. masukkan cili dan goreng lagi sampai garing. tambah garam n gula secukup rasa. last masukan udang yg telah digoreng....dah jadi. tak sampai 15 min dah siap masak....

Thursday, April 8, 2010

melayan tekak anak dan pak aji....

akak bukan pakar kek-kek ni tapi untuk famili punye pasal...sanggup buat apa saja.....ciskek tu belajar wat dengan eyna ummi bakery. muffin tu resepi sendiri n karipap tu resepi turun-temurun...jemput.....

karipap sardine

1kg tepung
1/2 cawan minyak masak
2 sudu majerin
sedikit garam
air suam secukupnye

inti tu ikut suka la nak mcmana....

panaskan minyak masak dan majerin. tuang ke dlm tepung. gaul rata dengan garam sekali. pastu baru diuli hingga menjadi doh....

selamat mencuba....


Wednesday, April 7, 2010

LAUK2 HASIL AIR TANGAN IBU

Siakap cili benggala ni akak masak semlm masa mertua singgah. mak sempat masak sup tulang tapi tak dapat nak snap sebab dah dimakan masa panas2......
capcai jawa ni resepi asal dah di ubah jadi gini...sbb org jawa suka goreng sayur kering2.....

yg ni plak org jawa panggil 'jangannan' maknanya sayur2. sebenonye rojak simple ngan kuah kacang je.....
dah lama pak aji tu suruh masak lauk hati...kelmarin baru sempat masak....antara bebanyak post kat atas akak bagi resepi tumis hati tu ye....

hati lembu 1kg, potong dan cuci, gaul kunyit dan garam pastu goreng stgh masak kat kuali dulu.

bawang besar 1 biji
bawang putih 2 biji
1/2 inci halia
bahan kat atas ni kisar je....
cili kisar nak pedas letak lebih
1 sudu rempah kari
1 sudu rempah kurma
sedikit kicap

cara2
tumis bahan kisar hingga naik bau, masukan rempah2, dah naik minyak, masukan hati tadi, kicap dan tambah gula,garam secukupnye....

slmt mencuba.....

Sunday, April 4, 2010

ASAM PEDAS & TEMPE

hujan yg turun bagaikan mutiaraaa..... hai hujan2 ni perut pun asyik berbunyi je. dlm esbok ada ikan susu ngan tempe. apalagi menjadi le asam pedas ikan susu ngan tempe goreng perisa. asam pedas tu resepi turun temurun...tempe tu pun.

sume resepi belajar dari bonda akak. kalau tak kerana bonda, taktau la akak ni pandai masak ke tak....meh meh jemput makan.....

kalau nak tau resepi kena ikut kelas masakan akak le.....

Saturday, April 3, 2010

AYAM CILI , SAYUR BAYAM CENDAWAN & PUDING KAREMEL


puding karemel


sayur bayam cendawan


ayam cili

aduh....dah 2 hari tak jengah blog ku. sibuk melayan mak mertua dtg bertandang. takde masak yg special sangat sbb org tua lebih suka lauk yg biasa2...maklum la dah puas makan katanya. so, ayam cili dan sayur bayam cendawan menjadi pilihan. tak lupa pencuci mulut puding karemel untuk minum petang....jemput la.....

Thursday, April 1, 2010

ROTI GORENG


semalam macam malas nak makan nasi, so bila pak aji dah nak balik kelam kabut le memasak. teringat resepi roti goreng eila. kebetulan ada plak roti prancis 2 batang....apa lagi....cuma kalau eila punye siap ada sayur dan ayam, akak punye cuma ada telur dan ikan bilis. dah tak sempat nak cairkan ayam...itulah hasilnya....senang je buatnye tak sampai 15 minit....cuba la...

roti ikut suka nak banyak mana dan potong2
1 biji bawang merah mayang
2 biji bawang putih ketuk dan cincang
sedikit ikan bilis untuk perasa
cili ikut suka nak pedas letak banyak
telur pun ikut suka nak sedap letak banyak.
pecahkan telur dan campur sekali garam dan sedikit gula. pukul dengan garfu.

tumis bawang putih, merah, cili, ikan bilis hingga naik bau. masukan roti, kacau sebati dlm kuali selepas tu masukan telur dan kacau hingga masak.

Tuesday, March 30, 2010

PETUA NYAIE

petua kali ni nak cite pasal sambal tumis....haa....tentu ramai antara kita kalau masak sambal tumis mesti letak belacan atau udang pepai atau kalau nak bagi lemak letak serbuk perasa. tapi akak tak letak sume tu sebab udang ramai yg alah kat umah. so masa kisar cili tu tambahkan ikan bilis ngan bawang putih sekali. kisar sekali. ikan bilis dan bawang yg hiris tu tetap ada. kalau nak sedap lagi tambahkan santan pekat.
so, kalau tak guna serbuk perasa atau belacan pun sambal kita tetap lemak sedap........cuba la ye....
di dapur ckretresepi, akak ajar memasak tak guna bahan perasa tapi hasil masakan tetap enak dan menyihatkan untuk keluarga.....

ROTI JALA

lapar....ni la hasil minum ptg kali ni...roti jala ni kalau dah siap, nak di inti atau di buatkan kuah kari pun bole...kuahnye tak kira kari apa, mesti sedap punye. kat umah akak kalau emergensi punye kari, kari sardin le yg paling cepat...jom makan....

related post

Labels