Followers

Sunday, May 2, 2010

SEKITAR KELAS MASAKAN DAPUR CKRETRESEPI 2/5 LALU....

iza dari pulai indah...."selalu rasa susah nak masak nasi baryani tapi arini rasa senang pulak......" dan dah siap tapau.....
yg mencatit, mencatit....yg memasak, memasak....belajar secara praktikal....lepas tu balik umah baru konpiden nak masak.....anyway tima kasih pada ika, sarah dan iza sbb datang kelas kali ni...

Wednesday, April 28, 2010

NASI LEMAK......

nasi lemak buah bidara.....
sambal sardin kegemaran aslam....
adik tak suka timun.....
abang bedal sume sekali.....di kelas dapur ckretresepi ada kami ajar memasak nasi lemak dengan cara yg mudah....

Sunday, April 25, 2010

melayan tekak lagi...

ni cheese kek cokelat....anak2 dah jemu yg blueberry punye.....
yg slice......tapi yg akak punye tetap tuang blueberry.....lupa plak nak snap yg tu....
ni menu semalam...mee hoon soto. sume tgh batuk n demam so kuahnye akak buat light( jernih) sikit. nak kenakan dengan tekak org demam....sayur memang kureng sbb anak2 tak suka sayur...biasa la.....
begedel musti ada..kalau buat mee sup ke atau apa2 yg berkaitan dengan sup, mesti anak2 mintak buat begedel sekali.....

begedel daging

kentang kupas kulit, tambah garam dan goreng empuk.
daging kisar
lada hitam kisar sendiri
bawang goreng
daun sup/bawang cincang
nak sedap tambah serbuk kayu manis sikit.

kentang yg dah digoreng ditumbuk sampai lumat. tambahkan daging, lada hitam, bawang goreng, daun sup/bawang n serbuk kayu manis. kepal2, celup ngan telor+tepung jagung+tepung beras+garam. goreng garing2.

selamat mencuba......

Friday, April 23, 2010

PETUA NYAIE

dah lama tak bagi petua...asyik keluar makanan je. kali ni petua mcmana nak mengukur air untuk masak nasi putih dlm kuantiti yg banyak.

tak kira guna periuk besar ke lebar ke tinggi ke.....selepas basuh beras, dah buang air bilas yg last sekali....isi terus dlm periuk tu air dan ukur air sehingga paras jari tengah tu. jgn terlebih sampai kat tapak tangan kang lembik nasi. mcm atuk kita dulu2 ukur mcm tu la...

walaupun periuk nye besar ukuran tetap sama. dan kalau nak nampak nasi tu berkilat tambahkan sikit minyak masak dlm beras dan air sebelum masak. nasi akan cantik dan tak melekat...
cubalah......

Wednesday, April 21, 2010

makan biasa2....

ni acar pelam muda. selalu org buat acar timun tapi akak suka acar pelam ni sbb rasa masam yg menyegarkan. makan dengan nasi panas dan lauk2 yg berlemak taklah muak sangat......
masak lemak ikan susu. ikan susu lagi.......sbb ikan ni daging dia lembut dan lemak...tak caye cuba la beli........cuma dia ada tulang sikit tapi tak la mcm ikan parang......
ada terung 2 biji tak tau nak masak apa....tumiskan ikan bilis n bawang letak rempah kari sikit dah jadi pajeri. kalau org jawa suka manis sikit tapi jgn la manis sgt.....jemput......

masak di rumah mak mertua....

asam pedas ikan duri ni memang kesukaan akak. kebetulan balik umah mak mertua ada ikan tu plak. jadi la. cuma ikan duri ni nak kena pandai masaknye. kalau tak bau hanyir. ada cara mcmana nak buang hanyir tu...kat kelas masakan dapur ckretresepi akak akan ajar nak buang hanyir ikan duri.....







asam pedas lawan dengan urap pegaga. makan dengan nasi panas2....jemput.....

urap pegaga

pegaga yg dah siap siang dan potong halus.
ikan bilis
cili merah/cili api
bawang merah
bawang putih
kelapa parut

kisar ikan bilis, bawang merah dan putih, cili. tumis dengan sedikit minyak dlm kuali. tambah garam, gula dan sedikit air limau. last masukan kelapa parut. masak hingga panas betul agar tak mudah basi. slmt mencuba....

lasagna....

Aslam paling suka makanan yg ada add cheese....mintak tambah lagi tu.....
lasagna daging....
resepi asal takleh telan sebab sume tekak jawa so intinye diubah suai sikit ikut tekak jawa tapi masih mengekalkan rasa cheese tu.....jemput....

Monday, April 19, 2010

CARU BAKAR RINGKAS

masakan yg paling simple tapi sedap....kalau dah ngadap ni 3 ekor pun tak cukup sbb ada cara masak dia yg buat ikan ni dagingnye lembut walaupun dah sejuk...garing tapi ala2 lembap...jemput.......
tengah musim pelam ni tak puas2 melantak pelam sbb faberet sume org dalam umah ni....nyam...nyam......

Friday, April 16, 2010

jamu adik....

smlm masak laksa johor...kena plak sambal belacan asli.....pergh.....ni yg sedang dimakan....
ni gambar sblm di ngap........
ada masa buat ciskek lagi sbb nak bagi acik dan adik merasa.......semlm aniversary adik yg pertama. hanya ciskek 2 potong yg sempat k.long berikan....happy aniversary dik....moga termakbul hasrat adik n B.......
acik n family tgh makan laksa johor...sampai tak sedar kena snap.....
ni laksa yg lum tuang kuah....bagi yg nak tau resepi atau nak belajar buat laksa johor untuk keluarga atau berjualan....dtg belajar kat dapur ckretresepi.....

SARAPAN

dah lama tak makan pulut panggang. tetiba ter rajin nak wat tapi tak sempat nak panggang aslam dah ceduk masuk pinggan...hai......

serunding
kelapa parut 1 biji
ikan bilis segenggam
bawang putih 2 biji
bawang merah 1 biji
cili kisar 2 sudu
sikit rempah kari (kalau suka)
gula merah, air asam jawa, garam
nak tambah ketubar jintan bole, taknak pun bole....
kisar sume bahan kecuali gula merah(nak pakai gula biasa pun bole, pakai gula merah bior nampak seri kat wane serunding) dan tumis sampai garing...pastu masuk kelapa parut, tambah garam, gula, asam jawa. goreng ala2 kering (jgn kering sgt sbb nak mkn ngan pulut).......senangkan...


cendawan goreng ni plak kegemaran aiman. satu pinggan dihadapnye sume. mak punye cendawan goreng rangup kata dia....

tepung goreng cendawan
1/2cawan tepung beras
1/2cawan tepung gandum
suku cawan tepung jagung
1 biji telor
garam secukup rasa
bancuh dengan air tapi jgn terlalu cair.
cendawan yg dah cuci dan perah( bior kering kalau tak tak garing)...cuba la...

related post

Labels